Apple opens calm environment in Macau

Foster + Partners has once again collaborated with Apple, this time on its new Cotai Central store, which offers a calm complement to the buzz and excitement of Macau. The new store has opened in response to the desire for an inviting, contemplative space, where technology, entertainment and arts come together to make a positive contribution to the city. Its timeless design reinvigorates a corner of Cotai with a distinctive addition – a luminescent cube, whose pure geometry and warm ‘beacon-like’ glow draws passers-by closer, set within a quiet bamboo grove and an external plaza.

2396_FP655711.jpg

Apple Cotai Central seeks to create more meaningful spaces for the community and providing an alternative urban model for Cotai. Strategically located at the heart of this gaming and entertainment capital, the design makes a humble civic gesture with a large new event plaza in the foreground of the cube. Carved out of a densely planted bamboo forest, the plaza forms an oasis of tranquility, an urban room that draws people into the site, creating pedestrian connections between the surrounding buildings for the first time.

2396_FP655701.jpg

'We wanted to create something very simple and pure – a beautiful and elegant building that complements the sounds, sights and colors of Macau, while embodying a sense of clarity and quietude. The design creates two distinct spaces, one inside and one outside, imbued with a sense of authentic beauty arising from the innovative use of natural materials,' says Stefan Behling, head of studio at Foster + Partners.

2396_FP655714.jpg

Apple Cotai Central is conceptualised as a ‘paper lantern’ that glows mysteriously. When entering the store, visitors are treated to a 'magical' experience, surrounded by glowing stone panels that shimmer throughout the day as the sun hits them, while at night the cube radiates a warm glow, contrasting against the bright lights of Macau. The glass-stone composite façade is the first of its kind and comprises five layers of glass integrated with incredibly thin layers of stone, which gives the building its distinctive materiality – appearing as translucent stone walls, akin to stained-glass. The structural frame is supported by just three corner columns wrapped in mirrored stainless-steel that reflect the patterns and colors of the façade, dematerializing the structure and blending seamlessly with the surrounding environment.

banniere_recruitment_600x100px.jpg

2396_FP655709.jpg

The interior is designed as the exact spatial inverse of the plaza, with a quiet bamboo grove carved from the forest outside and placed under the soaring central atrium. It is capped by a large central skylight with punched pyramidical apertures that brings natural light deep into the interior spaces. The ground level is wrapped in a glazed façade that looks onto a layered bamboo screen, providing a heightened sense of enclosure, while blurring the boundaries between the inside and outside. At the far end of the store is a 10.6m x 4.5m video wall. Adjacent to the video wall is an axial entrance from the adjacent retail areas and casino, drawing people to the interior.

2396_FP655708.jpg

Two grand stone staircases lead to the upper level, lit by skylight strips that bring in filtered natural light. Display tables are arranged around the central atrium looking onto the bamboo grove below. The composite glass-stone façade wraps around the entire upper level, creating a soft internalized environment that exudes a sense of calm and serenity. A second internal axial entrance on the upper level provides a spacious stepped connection from the mall. Arranged around a generous entrance atrium, it creates visual connections between both levels of the store.

2396_FP655719.jpg

Latest issue

  • 1

Projects

  • 1

Latest windows:

  • 1

Features

  • 1

Out & About

  • Out & About: Retail Design Expo 2018 +

    Read More
  • Out & About: VM & Display Show 2018 +

    Read More
  • Out & About: World Retail Congress 2018 - Day 3 +

    Read More
  • 1

Insight

  • 1

Karl McKeever

Read Karl's column every month in Retail Focus

karlmckeever-retailfocus2013.jpg

Read More ...

Exclusive Q&A

Penny_Grivea_-300_.jpg

Penny Grivea
Managing Director
Rituals
Read More ..

 

Search Our Site

We use cookies to improve our website and your experience when using it. Cookies used for the essential operation of the site have already been set. To find out more about the cookies we use and how to delete them, see our privacy policy.

I accept cookies from this site.

EU Cookie Directive Module Information