Located in a heritage building in Fengsheng Li in the center of Shanghai, CHARCOHOL, a combination of charcoal and alcohol, is a restaurant and cocktail bar specializing in charcoal-grilled global cuisine and craft cocktails. STUDIO8 was commissioned to design the visual identity, architecture re-use, interior, landscape and soft decoration for the project.

From south to north, stretching across the main entrance, three dining halls conceptualize the transformation of wood to charcoal and finally to ash. The notion of the dining concept is summed up in the small portico at the entrance, where a half-burnt wooden column hangs from the ceiling and ends in a lava stone block on the floor, welcoming the guests.

Consequently, the first hall implements wood flooring and preserves the untouched original walls of the building, while the main hall is converted to total black.

At the end of the space follows the third hall, which once again shows some of the original brick wall and is finished with white-grey plastered walls. A glass box with ashes adorns this space as well. In the orthogonal direction, one can observe the temperature axis, spanning from the kitchen to the fireplace and projected on the ground through reddish tiles.

In line with the concept, each dining hall obtains its own particular ambience from partially custom-made furniture, lighting and installation. The wood hall opens towards the main plaza of Fengsheng Li, where sunlight shines through the trees onto the brick walls.

In the centre of CHARCOHOL is the main black hall, the most intimate and cozy area in the whole space. The rough texture of the black walls and floors reflects light differently throughout the day, creating a changing ambience.

At the cross of the time and the temperature axes, above the bar, a giant installation of fanned palm leaves arranged by STUDIO8 hangs underneath the reflective stainless steel dome, celebrating the banquet of food and drink. Along the time axis in the ash area, another installation made of banana leaves and eucalyptus seeds hangs like a bouquet chandelier, representing renewal from ash.

Considering that the restaurant occupies a historic house in the center of Shanghai, the renovation demands a respectful attitude towards the architectural heritage. Therefore, special details were developed to connect the new facade elements and the old structure. The newly added steel and glass structure is completely detached from the original building, and a system of special wall washer lighting highlights the beauty of the architecture, giving it the quality of a museum. 

CHARCOHOL also has an outdoor seating area, which carries on the design of the ash area and is an extension of the temperature axis. The main feature here is the glass room, where guests can enjoy freshly baked food from the nearby brick stove. The garden also has a mix of aromatic flowers and herbs, some of which are used in the kitchen.

 

 

Advertisement